Selecteer een pagina

Wanneer is goed, goed genoeg om …?

Goed is goed genoeg. Hoezo chaotisch werken?

Beelddenkers zijn mensen die veel sneller denken dan ze hun gedachte onder woorden kunnen brengen.

Ze gaan als het ware „hyperlinken” in hun hoofd. Ze gaan van het ene idee naar het andere associëren met een snelheid van 32beelden/sec. Terwijl de juiste woorden slechts aan een snelheid van 2 woorden/sec komen. Een beelddenker denkt dus sneller dan hij kan praten.

Dit van de hak op de tak springen, gebeurt als ze praten maar ook bij het afwerken van taken. Het gevolg is dat je snel afgeleid bent en constant gaat multitasken. (meer weten?)

Het constant je aandacht switchen tussen je opdracht en het volgende idee, verspilt heel veel van je kostbare tijd. Er gebeurt echter nog iets totaal anders in een beelddenkersbrein op dat moment.

Als je brein al 20 keer een bepaalde opdracht in je hoofd heeft doorlopen, denkt je brein dat je de taak hebt afgewerkt in de reële wereld!

Je vergeet de opdracht, want ze is ondertussen al afgewerkt voor je brein. Net voor het moment van opleveren, besef je dat je nog niets concreet hebt om af te leveren.

Geen nood, de film zit in mijn hoofd en zal snel op papier te zetten zijn …
Helaas, aangezien je het al zo dikwijls in je hoofd hebt afgespeeld, is de fun, het enthousiasme om er aan te beginnen, compleet weg. Het zal je heel veel extra moeite kosten om het ook daadwerkelijk af te werken. (meer weten?)

Kan dit anders?

Ja dan kan. Zelfs als jij een beelddenker bent !

 1. Hak de opdracht in kleine stukjes die behapbaar zijn EN een concreet deelresultaat opleveren.
 2. Plan tijd in in je agenda voor deze deelopdrachten.
 3. Werk aan de deelopdrachten en gebruik focus technieken.
 4. Heb je tussendoor een idee “on the fly” noteer het idee op een ideeënlijst maar laat het je niet afleiden van je huidige taak.
 5. Ee tijd die je voorziet, is genoeg voor je deelopdracht. Dwz : het resultaat is goed genoeg voor de volgende stap. De kunst is om door te gaan en niet te blijven hangen, wachten, op een nog beter uitwerking

Wanneer is goed goed genoeg? Numentum

 

Heb jij nog praktische tips om dit probleem te voorkomen?

Deel ze onderaan dit artikel zodat andere beelddenkers hiermee aan de slag kunnen gaan !

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum – Pixabay

Vorige

Volgende

4 Reacties

 1. jim

  als ik in m’n hoofd de methode gevonden heb om een probleem op te sporen, dan denk ik er nimmer aan tot de dag dat ik dat nodig heb. als er een ontwikkelingsperiode nodig is om tot iets te komen zet ik dat meestal uigebreid op papier, zodanig dat wanneer er iets tussen komt ik de volgende keer niet opnieuw heel het verhaal moet overlopen, en ook niet beginnen te twijfelen of de vorige stappen wel goed genoeg waren. ik teken werkelijk hele boeken, kalenders vol. en soms gebeurt het dat ik toch onverwacht een flits zie van iets waar ik aan bezig ben, waar er enige verbetering mogelijk is. dat is ook goed zolang je er beter van wordt, het belangrijkste hier, is dat je het onmiddelijk op papier kan zetten, als dit onmoglijk is kan je het beter vergeten, en verzet je je brein met iets anders. sucses

  Antwoord
 2. Ilse Schorrewegen

  Mijn goede ideeën krijg ik niet op afroep: ze zijn er plots en als ik er dan niet meteen iets mee doe – ze registreren met sleutelwoorden, of dmv een tekening – ben ik ze daarna kwijt. Daarom loop ik altijd rond met een klein Moleskineboekje + potlood, dat recent een extra ‘collega’ kreeg, in de vorm van een I-pad waarop Evernote mijn vriend is. Kwestie van alles wat ik ooit registreer ook nog te kunnen terugvinden later.

  In het slechtste geval heb ik enkel mijn GSM bij – geen smartphone, een klassieke Nokia – dan kan ik in de berichtenfunctie wel een idee kwijt.

  Naast mijn bed ligt een blok met potlood: geregeld noteer ik ’s nachts zaken die in me opkomen, dat kan ik ondertussen zonder wakker te worden of licht te moeten maken. ’s Ochtends schrijf ik netjes uit wat ik kribbelde ’s nachts.

  Als ik rustig kan ontwaken, is het eerste half uur ook zo’n super creatief moment: daar probeer ik alles uit te halen, ook al heb ik veel meer ideeën dan ik ooit zal kunnen uitwerken. Dat betekent concreet dat er ook in de badkamer ideeën moeten kunnen genoteerd worden…

  Als ik NIET achter een PC zit of in vergadering of gesprek ben, ben ik sowieso creatiever. Gelukkig kan ik tijdens die momenten – die behoorlijk wat tijd in mijn leven opslorpen – wel putten uit mijn creatieve spinsels die ik genoteerd heb op andere momenten.

  Op mijn thuiswerkplek heb ik verder een grote muur ter beschikking die vaak bezaaid is met post-it notes met woorden, zinnen, quotes, ideeën. Geregeld hergroepeer ik die, veel verdwijnt in de prullenmand, de pareltjes krijgen een andere bestemming: die komen in een tekst voor mijn website of blog of social mediaprofielen.

  Dat ‘instant noteren’, laat me toe daarna ook te kunnen stoppen met denken en naar meer praktische daginvullingen over te gaan. Hoezeer ik liever veel meer tijd zou hebben om te mogen dromen en denken, het dagelijks leven eist soms focus.

  De gedachte dat ik al mijn ideeën niet zou kunnen noteren en zou verliezen: die zou me heel ongelukkig maken. Ik vrees dat ik dan ook al mijn creativiteit zou verliezen. De essentie is voor mij immers niet dat een idee wordt uitgevoerd, wel dat het er mag zijn.

  Leve schrijven dus, leve schriftjes, post-it notes en potloden. En leve die kleine tasjes waarin ik dat materiaal kan opbergen en vlot kan oversteken van de ene hand-boeken- of reistas naar de andere…als vrouw ook niet onbelangrijk 😉

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!