Selecteer een pagina

5 Tips om je chaotisch werken productiever te maken als jij een beelddenker bent

Het associatieve brein van multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers zorgt makkelijk voor een chaotische manier van werken. Het brein van deze profielen lijkt constant met een taak of opdracht bezig te zijn waardoor ze het gevoel krijgen dat de afwerking of uitwerking al ver klaar is. Het associatief denken zorgt bovendien voor extra veel afleiding, waardoor taken niet of slecht afgewerkt worden. Wat is hier aan de hand? 5 tips die je helpen om efficiënter en productiever te werken.


Hoezo chaotisch werken is niet productief en efficiënt?

Beelddenkers zijn mensen die veel sneller denken dan ze hun gedachte onder woorden kunnen brengen.

Ze gaan als het ware hyperlinken in hun hoofd. Ze gaan van het ene idee naar het andere associëren met een snelheid van 32beelden/sec. Terwijl de juiste woorden slechts aan een snelheid van 2 woorden/sec komen. Een beelddenker denkt dus sneller dan hij kan praten.

Dit van de hak op de tak springen gebeurt niet enkel tijdens het praten, maar ook bij het afwerken van taken op je werk. Het gevolg is dat je snel afgeleid bent en constant gaat multitasken.

Als je constant je aandacht gaat switchen tussen je opdracht en het volgende idee, verspil je heel veel van je kostbare tijd. Het kost je telkens enkele minuten om je aandacht van het ene onderwerp naar het andere te brengen. 

Elke keer jij afgeleid bent, gaat je opnieuw van nul starten om te kijken waar je gebleven was. Je werkt een stukje verder en plots is je brein opnieuw afgeleid. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel:

 1. aandacht richten op je taak of activiteit die op je planning staat;
 2. afgeleid worden door een idee voor een ander project waardoor je gedachten totaal afdwalen en je eerst hieraan gaat werken
 3. Opnieuw focussen op de oorspronkelijke taak, lukt pas als je alles opnieuw overlopen hebt tot waar je gekomen was
 4. Een nieuw afleidingsmoment waardoor je het geheel herbegint bij 1.

Zodra deze vicieuze cirkel begint, starten er totaal andere processen in het brein van een beelddenker. Systemen die voor grotere problemen zorgen en veel extra stress veroorzaken.


Wanneer is goed goed genoeg?

Als je in je hoofd al 20 keer een bepaalde opdracht in je hoofd heeft doorlopen, denkt je brein dat je de taak hebt afgewerkt in de reële wereld!

Je vergeet de opdracht, want ze is ondertussen al afgewerkt in jouw gedachten. Net voor het moment van opleveren, besef je dat je nog niets concreet hebt om af te leveren.

Denk bijvoorbeeld aan presentatie van de stand van zaken van een verandertraject of project voor je medewerkers, je collega’s of een klant.

Geen nood, de film van deze activiteit zit in je hoofd. “Het is zo gebeurd om dit snel even op papier te zetten”, denk je.
Hoewel je al ettelijke keren aan dit project begonnen was, heb je het telkens weer opzij gelegd om iets anders te doen.

Aangezien je elke keer opnieuw doorheen het volledige proces gelopen bent in jouw hoofd, denkt je brein dat je de taak volledig hebt afgewerkt.
In praktijk is dit zelden het geval: meestal heb je de een duidelijk beeld van de eerste stappen maar geraakt de activiteit nooit volledig afgewerkt in je hoofd.

Bovendien heb je het project al zo dikwijls in je hoofd overlopen, waardoor is het plezier of het enthousiasme om eraan te beginnen werken compleet verdwenen is. De uitdaging of het nieuwe is eraf, je bent deze activiteit moe. 

Het zal je heel veel extra moeite kosten om het ook daadwerkelijk af te werken. Ondertussen is de datum van de presentatie akelig dichtbij gekomen. Ook met deze opdracht kom je in tijdnood. Je frustratie groeit omdat je jezelf weer eens hebt laten vangen. Je was immers meer dan op tijd begonnen …


Wanneer is een project goed genoeg om af te leveren?


Hoe kan je meer structuur aanbrengen in je werk?

Zelfs als jij een beelddenker bent, kan je dit proces anders aanpakken. Je voorkomt hierdoor om telkens weer afgeleid te worden en in die vicieuze cirkel terecht te komen. 


1) Hak de opdracht in kleine deelprojecten.

Verdeel het project in behapbaar onderdelen die telkens een concreet deelresultaat opleveren.

In het voorbeeld van de presentatie van hierboven, zou ideeën verzamelen een eerste stap kunnen zijn. Zorg er wel voor dat je die ideeën niet in je hoofd gaat verzamelen. Het is belangrijk om ze vast te leggen op een manier die voor jou werkt. Hoe je dit doet is in deze stap onbelangrijk, gebruik bijvoorbeeld:

 • papier
 • losse post-is die je in een map verzameld
 • in een elektronische vorm


2) Plan tijd in je agenda.

Reserveer momenten om aan de verschillende onderdelen van je project te werken. Begin ruimschoots op tijd voor het moment waarop je deze activiteit dient op te leveren.

Maak je planning niet te strak en voorzie extra tijd: Correct tijd inschatten voor activiteiten is niet de sterkste kant van beelddenkers.

De tijd die je voorziet, is genoeg voor elke deelopdracht. Dit wil zeggen het resultaat wat je in deze tijdspanne kan bereiken, is goed genoeg voor de volgende stap. De kunst is om door te gaan bij het afwerken van de verschillende deeltaken. Vermijd om te blijven wachten totdat een deeltaak nog beter is afgewerkt.


3) Gebruik focus technieken.

Maak gebruik van technieken om hyper te kunnen focussen. Elke deelopdracht is zo kort dat je deze afkrijgt dit in een beperkte tijd. Als je het project goed hebt onderverdeeld, is de deeltaak af voordat je afgeleid kan worden. Gebruik hiervoor technieken zoals de pomodoro techniek.


4) Afleiding voorkomen.

Heb je tussendoor een idee voor een ander project? Noteer het idee onmiddellijk op een aparte lijst of document. Hierdoor is het idee uit je hoofd en kan het je niet langer afleiden van je huidige taak.


Hoe kan je productiever werken?


5) Hoe onder druk presteren te combineren met chaotisch werken?

Ben je een type wat opdrachten enkel op het allerlaatste moment kan afwerken?
Kom jij enkel in actie als de afgesproken datum er bijna is?
Heb jij externe druk nodig om te presteren?

Sommige beelddenkers hebben echt die adrenaline kick nodig om in actie te komen.

In dit geval is een goede voorbereiding noodzakelijk zoals beschreven in punten 1, 2 en 3 hierboven. Zelfs een last minute aanpak heeft baat bij voorbereidend werk. Een goede voorbereiding heeft ook in dit geval een grote impact op het eindresultaat.


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 11 november 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 22 juni 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, dwarsdenker, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, rebel, …

Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

6 Reacties

 1. jim

  als ik in m’n hoofd de methode gevonden heb om een probleem op te sporen, dan denk ik er nimmer aan tot de dag dat ik dat nodig heb. als er een ontwikkelingsperiode nodig is om tot iets te komen zet ik dat meestal uigebreid op papier, zodanig dat wanneer er iets tussen komt ik de volgende keer niet opnieuw heel het verhaal moet overlopen, en ook niet beginnen te twijfelen of de vorige stappen wel goed genoeg waren. ik teken werkelijk hele boeken, kalenders vol. en soms gebeurt het dat ik toch onverwacht een flits zie van iets waar ik aan bezig ben, waar er enige verbetering mogelijk is. dat is ook goed zolang je er beter van wordt, het belangrijkste hier, is dat je het onmiddelijk op papier kan zetten, als dit onmoglijk is kan je het beter vergeten, en verzet je je brein met iets anders. sucses

  Antwoord
 2. Ilse Schorrewegen

  Mijn goede ideeën krijg ik niet op afroep: ze zijn er plots en als ik er dan niet meteen iets mee doe – ze registreren met sleutelwoorden, of dmv een tekening – ben ik ze daarna kwijt. Daarom loop ik altijd rond met een klein Moleskineboekje + potlood, dat recent een extra ‘collega’ kreeg, in de vorm van een I-pad waarop Evernote mijn vriend is. Kwestie van alles wat ik ooit registreer ook nog te kunnen terugvinden later.

  In het slechtste geval heb ik enkel mijn GSM bij – geen smartphone, een klassieke Nokia – dan kan ik in de berichtenfunctie wel een idee kwijt.

  Naast mijn bed ligt een blok met potlood: geregeld noteer ik ’s nachts zaken die in me opkomen, dat kan ik ondertussen zonder wakker te worden of licht te moeten maken. ’s Ochtends schrijf ik netjes uit wat ik kribbelde ’s nachts.

  Als ik rustig kan ontwaken, is het eerste half uur ook zo’n super creatief moment: daar probeer ik alles uit te halen, ook al heb ik veel meer ideeën dan ik ooit zal kunnen uitwerken. Dat betekent concreet dat er ook in de badkamer ideeën moeten kunnen genoteerd worden…

  Als ik NIET achter een PC zit of in vergadering of gesprek ben, ben ik sowieso creatiever. Gelukkig kan ik tijdens die momenten – die behoorlijk wat tijd in mijn leven opslorpen – wel putten uit mijn creatieve spinsels die ik genoteerd heb op andere momenten.

  Op mijn thuiswerkplek heb ik verder een grote muur ter beschikking die vaak bezaaid is met post-it notes met woorden, zinnen, quotes, ideeën. Geregeld hergroepeer ik die, veel verdwijnt in de prullenmand, de pareltjes krijgen een andere bestemming: die komen in een tekst voor mijn website of blog of social mediaprofielen.

  Dat ‘instant noteren’, laat me toe daarna ook te kunnen stoppen met denken en naar meer praktische daginvullingen over te gaan. Hoezeer ik liever veel meer tijd zou hebben om te mogen dromen en denken, het dagelijks leven eist soms focus.

  De gedachte dat ik al mijn ideeën niet zou kunnen noteren en zou verliezen: die zou me heel ongelukkig maken. Ik vrees dat ik dan ook al mijn creativiteit zou verliezen. De essentie is voor mij immers niet dat een idee wordt uitgevoerd, wel dat het er mag zijn.

  Leve schrijven dus, leve schriftjes, post-it notes en potloden. En leve die kleine tasjes waarin ik dat materiaal kan opbergen en vlot kan oversteken van de ene hand-boeken- of reistas naar de andere…als vrouw ook niet onbelangrijk 😉

  Antwoord
 3. Tina

  Is er een link met Hoogbegaafdheid?
  Hoe beter communiceren met collega’s, appreciatie krijgen van directie, omgaan met roddel?
  In welke functies komt zon type het best tot z’n recht?

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Een aantal labels (waaronder beelddenken en hoogbegaafdheid) hebben gemeenschappelijke eigenschappen en kunnen hierdoor dicht bij elkaar liggen in sommige gevallen.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen