Selecteer een pagina

Wat is de impact van breinvoorkeuren in communicatie?

Ieder van ons heeft een andere denkstijl of breinvoorkeur. Wat is de invloed van jouw breinvoorkeur in communicatie, de manier waarop je werkt, je favoriete manier om te leren, hoe jij omgaat met problemen en oplossingen? Waarom is de invloed van die verschillende breinvoorkeuren op de samenwerking in teams zonder dat we dit beseffen zo ontzettend groot? Waar loopt het fout en wat kan jij zelf doen om dit te voorkomen?


Denkstijlen verschillen

Beïnvloedt je breinvoorkeur ook jouw leven?
Je hebt al gehoord van de verschillende functies van onze linker- en rechterhersenhelft.

Hoewel dit beeld van het bestaan van een linker- en rechterhersenhelft achterhaald is door de nieuwste onderzoeken van het menselijk brein, blijft het een eenvoudige en bruikbare metafoor.
De verschillende functies uit de metafoor bevinden zich dan wel niet aan de linkse of rechtse kant van ons brein. Ze zitten wel degelijk in groepjes bij elkaar, ergens in het menselijk brein.

Minder bekend is dat elke mens een persoonlijk breinvoorkeur profiel heeft.
Je breinvoorkeur beïnvloedt je dagelijks leven zonder dat je er erg in hebt. Zowel op je werk als in je privé leven speelt het een belangrijke rol omdat het bepaalt :

  • Hoe je praat en met mensen omgaat; Hoe jij opdrachten geeft; Of hoe jij informatie vraagt aan je collega’s; Hoe jij informatie deelt met je medewerkers of collega’s.
  • Jouw breinvoorkeur heeft direct invloed op hoe je werkt en het makkelijkste nieuwe zaken leert.
  • Het heeft effect op de manier waarop je problemen aanpakt en oplossingen vindt.
  • Op welke basis jij beslissingen neemt. Welke informatie of kennis jij hiervoor nodig hebt.
  • In welke werkomgeving jij je het best thuis zal voelen.


Discussies door miscommunicatie en denkvoorkeuren


Breinvoorkeur in communicatie

Omdat de verschillende profielen van nature uit een andere taal gebruiken, is het goed mogelijk dat medewerkers en leidinggevende, totaal naast elkaar praten.

Hoewel iedereen Nederlands praat, ontstaan er misverstanden en frustratie omdat:

  • Ze dezelfde woorden gebruiken, maar verschillende betekenissen geven aan diezelfde woorden. Terwijl iedereen er vanuit gaat dat de definitie van het gebruikte woord hetzelfde is voor elke partij!
  • Elk profiel andere behoeften heeft om goed te kunnen werken: Waar de ene medewerker behoefte heeft aan een proces of procedure om te kunnen werken; Terwijl iemand anders feiten en cijfers nodig heeft om te werken.
  • Ze een vraag anders beantwoorden: Sommige collega’s beginnen te brainstormen als antwoord op een vraag. Andere collega’s beantwoorden je vraag kort en bondig.

Afhankelijk van je persoonlijke breinvoorkeur, ga je op een andere manier praten en communiceren.

Als je dit echter niet weet, ontstaan meningsverschillen en frustraties over de gebruikte taal en woordenschat.

Terwijl je hierop vastloopt in het gesprek en de samenwerking, kom je nooit toe aan datgene wat echt belangrijk is om als team verbindend samen te werken:

Alle kennis en informatie van de verschillende collega’s en medewerkers in het team samen te bundelen.


De invloed van denkstijlen in communicatie


Als je alle kwaliteiten en informatie van een team kan samenbrengen, is de groep in staat om veel efficiënter en effectiever resultaten te boeken.

Door te leren welke behoeften de verschillende profielen van breinvoorkeuren hebben, zal jouw zelfvertrouwen groeien omdat je taalkundige discussies gaat voorkomen.

Start bij jezelf door bewuster om te gaan met communicatie en breinvoorkeuren, begin je met het verbeteren van de samenwerking omdat gesprekken echt over de kern van de zaak gaan en niet langer vastlopen op taalkundige verschillen.


Samenwerking verbeteren


Welke opties heb je?

Het is belangrijk om keuzes te maken in je werk en privé leven die zo veel mogelijk aansluiten bij jouw persoonlijke breinvoorkeur (NBI® – Neethling Brain Instruments®).

Alles wat aansluit bij je persoonlijke voorkeur, kost je veel minder moeite en energie om te realiseren. Hierdoor ga je meer zelfzekerheid uitstralen. Jezelf aanpassen kan, maar hier leer je best heel bewust mee om te gaan.

Beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben van nature een aparte breinvoorkeur:

  • Hun taalgebruik kan in een bedrijfsomgeving als heel wollig en chaotisch overkomen.
  • Bovendien geven ze andere definities aan woorden dan hun collega’s of leidinggevenden wat aanleiding geeft tot misverstanden en frustraties voor alle betrokkenen.

Hoewel iedereen Nederlands praat, ontstaan er misverstanden en ergernis omdat mensen op verschillende manieren gaan praten en reageren.
Breinvoorkeuren hebben een impact op de communicatie en de samenwerking van teams: een uitdaging en een verrijking tegelijkertijd!


Wat is jouw voorkeur denkstijl?

Ontdek je persoonlijke communicatiestijl en de misverstanden die dit veroorzaakt op het werk.
Leer hoe jij hier bewuster mee kan omgaan zodat je communicatie vlotter en efficiënter is. Hierdoor zal het onderlinge vertrouwen groeien. Dit bevordert de samenwerking.
Resultaat: Verhoging van de efficiëntie en productiviteit en meer rust in het team.

Begin vandaag!Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 7 maart 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 6 januari 2020.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen