Welke link is er tussen iets uitzoeken en analyseren en een toneelvoorstelling?

Uitzoeken en reflecteren van een situatie waarin je zelf betrokken bent, vereist dat je uit de emoties kan stappen. Eerst afstand nemen en tot rust komen alvorens je echt kan onderzoeken wat er aan de hand is. Maar hoe pak je dit aan? Hoe kan een theaterbezoek je hierbij helpen?


Verhitte gesprekken op de werkvloer

Als de emoties hoog oplopen, zullen mensen in een gesprek sneller boos worden op de boodschapper, dan te reageren op de situatie zelf. Dit is de start van een escalatieproces in het gesprek.

Eens dit proces gestart, reageert elke betrokkene op de laatste actie van de andere persoon.  Jammer genoeg geraken de gesprekspartners hierdoor steeds verder verwijderd van de kern van het probleem.

De probleemsituatie waar het gesprek om begon. Waardoor misverstanden ontstaan en de situatie uit de hand loopt. Het gevolg is dat alle aandacht weg getrokken wordt bij het probleem zelf.


Uitzoeken en reflecteren

Dit betekent bewust tijd nemen om te onderzoeken wat er aan de hand is. Analyseren van de situatie is stilstaan bij de situatie als een neutrale waarnemer.


Hoe uitzoeken waarom je gevangen geraakt in de emotie?

Zet een stap achteruit. Haal de emotie weg uit je verhaal. Zorg dat je zelf rustig bent en op een rustige manier kan kijken naar het verhaal.

Als een neutrale observator waarnemen, lukt je alleen als jij in rust bent. Als je volledig losgekomen bent van alle emoties van het moment.

Natuurlijk ben en blijf jij een van de betrokken partijen. De situatieanalyse helpt je alleen vooruit als je jezelf ook als een onderdeel van het geheel kan bekijken.


Hoe kan je als neutrale waarnemer een probleem analyseren?


Dit kan je enkel doen door zelf persoonlijk afstand te nemen. Daarom plaats je jezelf even op afstand en bekijkt als een ‘neutrale waarnemer’ het schouwspel. Vergelijkbaar met een acteur in een toneelspel wat zich in een theater afspeelt.

 • Je gaat jouw aandeel in het probleem niet verbloemen.
 • Het probleem minimaliseren of automatisch de schuld op jou nemen, gaat ook niets oplossen.
 • Ontrafel elke element in de situatie.
 • Je bekijkt het geheel vanuit alle mogelijke verschillende invalshoeken.
 • Neem plaats in de schoenen van de andere belangrijke personages. Kijk, voel en ervaar vanuit deze positie naar het geheel.


Vaststellen zonder oordeel

Er is geen goed of fout, schuldige of slachtoffer. De neutrale waarnemer kijkt zonder een oordeel te vellen. Hij stelt alleen vast wat er is.

Alvorens je gaat reageren en handelen vanuit je persoonlijke ervaring, oordeel en vooronderstellingen, ga je bewust de situatie eerst onderzoeken. Mogelijk is dit jouw beeld van de situatie maar zien andere betrokkenen een ander plaatje.

Jouw beeld is jouw realiteit. Als anderen een ander beeld hebben, ervaren zij dezelfde situatie op een andere manier. Zij hebben een andere realiteit of perspectief, ook al gaat het over een en dezelfde situatie!

Tijdens het analyse proces, kijk je vanuit verschillende perspectieven naar het probleem. Dit zijn mogelijke vragen die je hierbij kunnen helpen:

 • Wat is er aan de hand?
 • Hoe reageren partijen op de situatie?
 • Waarom doen ze dit?
 • Welke belangen zijn er in het spel voor de verschillende betrokken partijen?
 • Wie is er bij betrokken?
 • Waar speelt het zich af?
 • Wanneer doet dit zich voor?
 • Waar is het misgelopen?

Het vraagt moed en zelfvertrouwen om in eerste instantie naar jezelf te durven kijken. Om na te durven denken waar het fout gelopen is.

 • Wat jouw aandeel is in deze situatie en hoe je dit zou kunnen aanpakken.
 • Welke opties heb je nog op dit moment?

Erkennen dat je zelf ook mogelijke zaken verkeerd ingeschat hebt, is belangrijk. Fouten maken mag en moet, als je eruit kan leren zodat je zelf kan groeien.

Het heeft geen zin om verschillende keren hetzelfde te blijven herhalen en te verwachten dat de situatie dan ook daadwerkelijk veranderd.


Helpt naar theater gaan bij het uitzoeken van communicatieproblemen?

Aangezien er verschillende betrokkenen – toneelspelers op het toneel van de schouwburg van de observator – zijn, stel je de vragen vanuit de verschillende invalshoeken. Ook al heb je zelf een aandeel in het gebeuren, je zet jezelf in de schoenen van een observator die het hele gebeuren gade slaat.

Alleen op deze manier kan je het volledig beeld van de situatie in kaart brenen. Voor diegene onder ons die de Muppet Show kennen:
Zet je in de loge tussen Waldorf en Statler in. En beleef vanuit die positie samen met hen wat er zich op het toneel als probleem afspeelt.


Waar gaat dit meningsverschil eigenlijk over? Wat is de kern van de zaak?


Problemen uitpluizen tot op het bot

Terug gaan naar de essentie, de kern van de zaak, is belangrijk om het probleem op te lossen. Uitzoeken en reflecteren zijn essentieel om een duidelijk beeld te krijgen. Het zijn allemaal elementen die nodig zijn vooraleer je naar de volgende stap in het proces kan gaan.

Zolang het onduidelijk is wat er nu echt aan de hand is, is het onmogelijk om de gewenste situatie te beschrijven op probleemoplossend te werken :
Een oplossing uit te werken die rekening houdt met de belangen en verwachtingen van alle betrokken partijen.


BRUGmodel

Het BRUGmodel is ontwikkeld door Saskia van Numentum op basis van de jarenlange begeleiding van multi-getalenteerde bruggenbouwers in werksituaties. Het model helpt je als beelddenker op weg.

Het model geeft inzichten en theoretische informatie die multi-getalenteerde bruggenbouwers nodig hebben om goed te functioneren in een team. Door je bewust te worden van wat er anders loopt, ontdek je positieve mogelijkheden om je bruggenbouwer competenties te gebruiken als je unieke kwaliteiten.

Het BRUGmodel is een acroniem voor


Beginnen met bruggen te bouwen op het werk, betekent bewust kiezen voor je persoonlijke stijl.
Zodat je zelfzeker elk gesprek durft aan te gaan waardoor je samen met je team, collega’s, klanten of leveranciers voluit kan inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: Een efficiëntere en productievere samenwerking in de groep.

Begin vandaag en vraag nu een gesprek aan.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentorstartOpmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 augustus 2018. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 16 maart 2020.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen