Welk verband is er tussen iemands taalgebruik en zijn persoonlijkheid?

Hoezo, je taalgebruik is verbonden met je denkvoorkeur?

Is het je al eens opgevallen dat de ene persoon veel meer beeldspraak of metaforen gebruikt dan iemand anders? Dat de ene collega veel zakelijker praat dan jij? Dat je andere collega een minutieuze beschrijving kan geven met zoveel details dat jouw interesse om te luisteren al lang weg is?

Allemaal Nederlandstaligen en toch zoveel verschil in taalgebruik!

Numentum hyperlinken in je hoofd

Waar zitten die taalverschillen?

Als Jan iets vertelt, lijkt het wel een verhaal. Het duurt een hele tijd voor je alle elementen begrijpt en duidelijk wordt wat hij je wil vertellen. Je hoort wel een verhaal in geuren en kleuren. Pittige details, waar je zelf niet aan gedacht zou hebben. Leuk als je veel tijd hebt. Als het snel moet gaan, dan kan het zeer langdradig overkomen en ergernis opwekken. Het is moeilijk om op basis van deze informatie direct aan de slag te gaan omdat het verband tussen de elementen lijkt te ontbreken.

Anderzijds, als Mieke een opmerking maakt, is het altijd kort en bondig. Soms zo kortaf dat je het gevoel krijgt dat ze je terecht wijst. Ze vraagt je op de man af, zonder omwegen wat ze wil weten. Zakelijk zonder enige vorm van emotie. Je weet waar je aan toe bent, maar je merkt weinig betrokkenheid van haar kant.

Joris daar en tegen, die zou ik graag als leidinggevende hebben! Zo medelevend en invoelend. Hij luistert altijd naar elke opmerking. Hij weet meestal precies welke informatie je nodig hebt om in actie te komen. Hij is een echte inspirator en motivator voor zijn mensen. Ongelooflijk hoe hij zijn team in beweging weet te krijgen.

Als je met Hilde praat dan krijg je een heel praktische uitleg. Je merkt aan wat ze zegt dat ze heel planmatig en systematisch te werk gaat. Als ze je een opmerking geeft, weet je direct hoe je er aan dient te beginnen.

Personen met verschillend taalgebruik Numentum

Welk type ben jij?

Misschien herken je jezelf in een van deze 4 figuren omwille van je voorkeur woordgebruik. Ondanks het feit dat ze alle 4 Nederlands praten, zal je merken dat elk van hen dezelfde boodschap op een totaal andere manier zal brengen. Uiteraard heeft dit ook effect op de personen die je boodschap horen.

Ben jij bijvoorbeeld net als Jan, dan vertel je verhalen. Misschien ervaren je collega’s jou als een echte chaoot, die vlot kan vertellen maar voortdurend van de hak op de tak springt. Lastig als je iemand vraagt om je te helpen of informatie te bezorgen omdat je onduidelijk overkomt.

In je hoofd lijkt wat jij vraagt helder en duidelijk, voor een buitenstaander kan je vraag Chinees lijken. Logisch dat jouw opdracht dan een totaal andere uitwerking krijgt. Een resultaat waar niemand op zit te wachten. Frustratie aan beide kanten!

Beelddenkers, visueel-ruimtelijke denkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers, zijn vaak zoals Jan. Mensen met briljante ingevingen en ideeën, maar lastiger om te begrijpen wat ze bedoelen.

De eerste reactie is waarschijnlijk dat de ander het altijd verkeerd doet en niet mee wil werken. Dat is mogelijk. In de meeste gevallen gaat het over misverstanden door slechte communicatie. Mensen willen van nature graag helpen. Is de opdracht of informatie echter onduidelijk, dan gaan ze het zelf invullen waardoor dingen een andere kant op kunnen gaan.

Je eigen stijl of taalgebruik kennen, kan het verschil maken!

Hier vind je Praktische tips om succesvol verbindend samen te werken!

Herkenbaar?

Laat een reactie achter.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Pixabay

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. Krie Van Sweevelt

  🙂 … net vandaag heb ik voor mezelf een paar mijmeringen genoteerd over Babylonische Spraakverwarring … ben me erg bewust van dit mechanisme maar trap toch nog in die valkuil … grtjs Krie

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Zelfkennis is het begin van de wijsheid 😉 succes!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen