Welke job past bij een beelddenker of multi-getalenteerde bruggenbouwer?


In welke baan blink je als beelddenker uit? Welke functie of rol past het best in een bedrijf? Wat hebben ze nodig om optimaal te kunnen functioneren zodat het team hun unieke kwaliteiten kan benutten om de teamdoelstellingen te halen? Welke randvoorwaarden of elementen zorgen voor een positief resultaat?


Welke functies passen het best bij deze profielen in bedrijven?

Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers vinden het lastig om in bedrijven en organisaties hun plaats te vinden. In goede verstandhouding verbindend samenwerken met een beelddenker kan stroef lopen. Er kan wrijving ontstaan waardoor mensen elkaar vaak onbewust gaan tegenwerken omdat het beeld van de situatie verschillend is.

Regelmatig krijg ik dan ook de vraag: “In welke baan, functie of rol functioneert een multi-getalenteerde bruggenbouwer nu het best in een bedrijf?

Soms lijkt het carrière pad op een loopbaan van 12 stielen en 13 …


Welke job past best bij een beelddenker?

In eerste instantie kan je gaan kijken naar een aantal randvoorwaarden die multi-getalenteerde bruggenbouwers nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren in een team.

Denk dan onder andere aan volgende elementen die het verschil kunnen maken:

 • vrijheid om zelf beslissingen te kunnen nemen
 • ruimte om eigen werkmethodes te gebruiken
 • weinig routine taken
 • mogelijkheid om creatieve of vernieuwende oplossingen te bedenken
 • veel afwisseling in taken

Het is natuurlijk onmogelijk om al deze voorwaarden op elk moment voldaan te hebben in een baan of job. Het maakt echter al een groot verschil als een aantal van bovenstaande elementen aanwezig zijn.


In welke baan blink je als beelddenker uit?

Ik gebruik een voorbeeld om een en ander duidelijk te maken. Uiteraard zijn er nog andere omgevingen waar multi-getalenteerde bruggenbouwers echt gaan uitblinken.

Veel beelddenkers vinden het fijn om te werken voor een nieuwe organisatie of een start-up. Dit kan ook het opzetten van een nieuwe afdeling of productie eenheid zijn. Het is in dit geval belangrijk dat de nieuwe afdeling een zekere vorm van zelfstandigheid of autonomie krijgt binnen de bestaande organisatie.

Zo’n project biedt kansen om diverse functies of rollen te combineren in één en dezelfde job. Denk aan:

 • het opzetten en uitwerken van werkprocessen
 • het organiseren van allerhande activiteiten
 • onthaal van klanten
 • enz.

Beelddenkers houden van variatie en combineren verschillende taken en rollen in hun dagtaak. Ze passen niet in klassieke vakjes van de functiebeschrijvingen van organisaties.


Waar zit het verschil in dit soort functies?

Er zitten verschillende functies verwerkt in 1 baan omdat in jonge of kleine organisaties elke medewerker gewoon verschillende rollen opneemt. Er zijn nog geen afgebakende functies en alle taken moeten afgewerkt worden.

Zodra de organisatie gaat groeien, zullen deze activiteiten verdeeld worden over verschillende medewerkers. Als een bedrijf groeit, komen er meer en meer vastlegde en voorgeschreven procedures en nemen de routineactiviteiten in een functie toe.

Beelddenkers zijn doorgaans goed in het combineren van deze diverse rollen in één functie. Ze zijn minder goed om op de winkel te passen! Deze profielen hebben behoefte aan constante afwisseling en uitdagingen willen ze hun creativiteit en veerkracht behouden.

Deze medewerkers functioneren minder goed als ze in een baan zitten waar ze dagelijks dezelfde activiteiten dienen uit te voeren. Dit wil zeggen dat ze tijdens of na de groeifase van een organisatie best vertrekken of een nieuw project toegewezen krijgen.


Passend werk voor een beelddenker?

Een baan in een bedrijf of solo-ondernemer?

Je ziet veel multi-getalenteerde bruggenbouwers een zelfstandige activiteit uitbouwen. De randvoorwaarden om optimaal te kunnen presteren, zijn doorgaans moeilijker in een bedrijf te realiseren.

Andere beelddenkers slagen er wel in om als medewerker een job te creëren die perfect bij hen past. Een baan in een bedrijf gaat goed als 2 belangrijke voorwaarden vervuld zijn:

 • Je leidinggevende en je collega’s erkennen je als de persoon die jij bent;
 • Je weet zelf heel goed waar je talenten zitten en je kan minder sterke kanten of aangeleerde vaardigheden duidelijk benoemen.

Een open communicatie, wederzijds respect en vooral vertrouwen zijn cruciaal om goed te functioneren als beelddenker en je team mee te laten profiteren van je unieke talenten.


Wat als de leidinggevende vertrekt?

Een wissel in leidinggevende kan voldoende zijn om je niet meer erkent te voelen waardoor jij gaat wegkwijnen in je baan.


Kijk naar een sportteam!

Er zijn voorbeelden genoeg bij clubs en nationale teams waarbij een trainerswissel de ene speler gaat schitteren en boven zichzelf uitstijgt. Terwijl anderen helemaal wegkwijnen en niet meer aan de bak komen. Toch zijn alle spelers dezelfde mensen gebleven!


In welke rol blink je als beelddenker uit?


Een “managerswissel” kan voor een beelddenker in een organisatie net hetzelfde effect hebben als een “trainerswissel” in een sportteam!

Elke keer de leidinggevende wijzigt, is het voor de beelddenker in het team bang afwachten:

 • Welke accenten wil de nieuwe manager leggen?
 • Heeft hij of zijn begrip voor het anders denken en handelen, zeg maar de diversiteit aan talenten en manier van werken in het team?
 • Of is het voor de beelddenker in de groep helemaal opnieuw beginnen met bewustwording te creëren en erkenning te krijgen voor zijn anders denken en handelen?

Een multi-getalenteerde bruggenbouwer kan bij verandering van leidinggevende totaal veranderen. In extreme gevallen kunnen de kwaliteiten deze medewerker totaal onherkenbaar lijken.


Hoe kan je dit soort veranderingen als beelddenker aanpakken?

Je kan dit verhelpen door zelf sterk in je schoenen te staan en het gesprek te durven aangaan.

 • Wanneer bespreek je dat je anders functioneert en hiervoor “ruimte” nodig hebt?
 • Op welke manier laat jij zien dat je bijdraagt aan het resultaat van je team op jouw manier?
 • Hoe bespreek je “diversiteit” zonder aanzien te worden als “die medewerker met kapsones waar we altijd iets speciaals voor moeten doen?”

Dit lukt alleen als je in staat bent om kort en bondig de kern van het anders denken en handelen te benoemen. Zodat jij het proces leert bespreken op een manier die volledig los staat van de emoties en de chaos in jouw hoofd. Hierdoor ga je zelfzekerder overkomen, maar verandering start bij jezelf.


Durf jij hiermee aan de slag te gaan?


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentorstart


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 29 december 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk ervaring. De laatste update is gebeurd op 10 mei 2019.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

8 Reacties

 1. Ilse Schorrewegen

  Dag Saskia,

  Erg herkenbaar voor mij als beelddenker én als verzamelaar van ‘gecombineerde’ jobtitels. Zo werkte ik jaren als HR, Communicatie-en Office manager. Tegelijkertijd wel te verstaan. En in een nog verder verleden was ik binnen hetzelfde bedrijf eerst Marketing Assistente, dan Directiesecretaresse, om te eindigen als Redactiesecretaresse: omdat er een nieuwe redactie werd opgericht en ik het vele malen interessanter vond om bij dat nieuwe verhaal aan te sluiten, verliet ik zelfs mijn ‘veilige’ cocon binnen de directie om opnieuw ‘een trapje lager’ – én interessanter – te gaan werken…

  Hoe ik vandaag mijn CV probeer te ‘verklaren’ aan lineair denkende selectieverantwoordelijken? Door heel open te zijn, ook op LinkedIn. Door op mijn manier mijn professioneel verhaal te vertellen dat niet lineair is, net zomin als het leven zelf lineair is.
  Wanneer ik dat verhaal mondeling moet brengen, helpt het om ondersteuning te hebben in de vorm van een papieren CV: kwestie van niet te ver af te dwalen, want op storytellers zitten W&S-mensen meestal niet te wachten.

  In tijden waarin Vacature schrijft dat er nood is aan mensen die ‘learning agile’ zijn – http://issuu.com/vacature_references/docs/binder21-12-2013/13?e=1216925/6079526 – en in tijden dat externe consultants worden ingeroepen om te komen helpen bij ‘innovatief denken’, mag ik hopen dat er een kentering komt in de manier waarop mensen kijken naar CV’s van beelddenkers. Want beelddenkers zijn net heel ‘agile’ in hun manier van werken en leren, vandaar dat ze geregeld van rol of job wisselen. Niet omdat ze niet loyaal of betrokken zijn…

  Die flexibele mindset is een geweldige toegevoegde waarde voor elke onderneming, op voorwaarde dat die onderneming inziet dat beelddenkers uitdagingen nodig hebben, die ze desnoods zelf creëren. Zoals jij schrijft, kan dat perfect in de vorm van projecten, het kan ook via horizontale promotie en in bepaalde gevallen zelfs via demotie.

  Nood aan extra uitdaging hoeft zeker niet altijd een exit uit de onderneming of de functie te betekenen. Het betekent wel dat een HRM-beleid flexibel genoeg moet zijn om zij die erom vragen die extra uitdagingen te geven. Weg dus met beperkende functie-omschrijvingen. Dat impliceert natuurlijk dat ook leidinggevenden op een andere manier met ‘hun beelddenkers’ moeten leren omgaan. Allemaal zaken die kunnen ingebouwd worden in een mensgericht HRM-beleid. Vaardige en creatieve HR-medewerkers kunnen op die manier echt toegevoegde waarde brengen aan de business…bij schaarste op de arbeidsmarkt en roep naar talentmanagement toch geen overbodige luxe?

  Er is dus nog werk aan de winkel om mensen vertrouwd te maken met de bijzondere kwaliteiten van beelddenkers…gelukkig hou jij je daarmee bezig, waarvoor dank!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank Ilse voor de praktijk bevestiging en deze mooie aanvulling en uitnodiging om “Anders te durven kijken” vanuit mogelijkheden in plaats van beperkende hokjes.

   Antwoord
 2. Katelijne Crommen

  Dag Saskia,
  ik herken dit zo!!!! Ook staat op mijn cv zeer uiteenlopende jobtitels! Studies toerisme, ervaring als internationale reisleidster, vertegenwoordigster in de meubelsector, als uitzendconsulente gewerkt, en zonder ervaring in de retailwereld gestapt in een nieuwe internationale functie (wereldwijd) als visual merchandiser waar mijn talenten als beelddenker heb kunnen ontwikkelen ( nieuwe functie, opstart, uitwerken van een nieuw departement) Ik zie letterlijk altijd het ‘beeld’ waar ik wil geraken in een nieuwe functie! Ondertussen afgestudeerd als Lu Jong ( mindfulness in beweging) en Enneagram trainer! verder begeleid ik incentive reizen voor grote bedrijven en de scouting voor deze reizen. Ik kom ook altijd terecht in functies waar er een ‘verandering’ aan de gang is…,, heb ondertussen ook ervaren dat ik sterk ben in ‘conceptueel’ denken ( alles wat te maken heeft, met branding, visie en missie, welk beeld wil je neerzetten als ondernemer naar je klant, etc… ik kan hier enorm verbanden in ‘zien” ) kortom een creatieve generalist! alleen als zelfstandige sinds kort zie ik de bomen door het bos niet meer…. daar ik alles graag doe en geen keuze wil maken.. wordt het moeilijk! ik wil je graag contacteren voor een kennismakingsgesprek! door dit te lezen valt de puzzel op z’n plaats! zo, zo herkenbaar!! dank je wel! dingen worden plots duidelijk

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Fijn om te horen. Ik stuur je een persoonlijke bericht met een uitnodiging voor een gesprek.

   Antwoord
 3. saskia

  helemaal mee Saskia..
  toen ik een tijdje geleden toch maar het initiatief nam bij een nieuwe directie, was ik enorm zenuwachtig!
  Zou hij mij begrijpen en met niet veroordelen!?
  Ik bereide alles goed voor, maakte een mooi overzichtje en kwam tot een kwalitatief goed gesprek, zonder dat de emoties de bovenhand namen…
  Maar ben behoorlijk naar mezelf op zoek en deze uitleg past me weeral helemaal…thx

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie. Blij dat ik je een stukje verder op weg heb kunnen helpen.

   Antwoord
 4. Theo van Emden

  Ook voor mij zeer herkenbaar. Het lijkt vaak te stagneren in een strijd tussen tegenstellingen waardoor de overstijgende uitdaging niet gepakt wordt. De kans om die tegenstellingen te verenigen in een gezamenlijk pallet van kleuren. Productie (controle en resultaat) versus de creëren en leren , de ambachtsmensen versus de kunstenaars,

  Maar het blijft heel lastig als beelddenker om ééndimensionale platlandertjes kennis te laten maken met de meerdere dimensies van het leven. Wat zeur je nu over de lange termijn als het probleem al is “opgelost”?

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Fijn dat het herkenbaar voor je is.
   Dank je voor de aanvulling.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen