Selecteer een pagina

Welke brug begin jij straks te bouwen?

Brug als verbindingspunt?

In gesprek kunnen gaan met je collega of medewerker, vereist dat je start met bruggen te bouwen. Letterlijk een verbinding leggen tussen mensen, groepen en afdelingen. Je brengt mensen met elkaar in contact.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn er goed in als ze zich bewust zijn van hun andere kijk op de situatie en hier op een positieve manier mee omgaan.
Actief in het gesprek aanwezig willen zijn. Op elk moment je eigen vooroordelen en veronderstellingen aan de kant kunnen zetten. Oprecht luisteren zodat je de ander het gevoel geeft dat je hem echt wil horen.

De stukken in elkaar puzzelen

Als je mensen de kans gegeven hebt om hun versie van de situatie te vertellen, volgt de volgende fase: samenbrengen van alle inzichten en kennis. Waar nodig informatie aftoetsen.

Kijk op sociale media: Hoe gemakkelijk is het om te reageren op een stelling die iemand neerzet? De meeste mensen gaan alleen verder op wat daar staat, zonder te controleren of na te denken of dit wel degelijk klopt. Of dit de enige manier is om hiernaar te kijken.

Experimenten hebben uitgewezen dat zelfs op een positieve boodschap die je post, er nog altijd mensen zijn die bakken kritiek leveren. Dit zorgt voor verdeling in plaats van mensen samen te brengen rond een onderwerp. 
Neen, je hoeft het niet met de ander eens te zijn. Er zijn ook positieve en constructieve manieren om je punt te maken.

Als iemand voor je zit en je kijkt deze persoon recht in de ogen, is het onmogelijk om vast te houden aan dit soort provocerende gedachten. Direct en persoonlijk contact maken met de andere persoon, verandert je blik. Ja, zelfs indien het contact een online video verbinding is.

oogcontact maken om verbinding te leggen

Je legt een verbinding omdat je oprecht geïnteresseerd bent om de ander zijn verhaal te horen. Hierdoor groeit de wil om te zoeken naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar en bovendien voordelig is. Dit is een win/win situatie geen winnaar/verliezer.

Als je van “ik” naar “wij” wil gaan, heb je een brug nodig!

Waar willen wij naartoe?

Dit gaat verder dan jouw persoonlijke belangen! Dit komt echter vaak niet op deze manier over bij je gesprekspartner als je geen verbinding maakt.
Zonder connectie verval je heel snel in een Ik/Jij verhaal waarbij je tegenover elkaar komt te staan ipv een WIJ verhaal wat je samen schrijft.

In het Ik/Jij geval kies je ervoor om iets te realiseren wat vooral voordelig is voor jezelf.
Wat voor de anderen minder resultaat oplevert. Waar andere betrokken partijen mogelijk schade onder lijden.

Bewust kiezen voor WIJ

Onbewust neem jij wel degelijk alle mogelijke informatie mee. Het is zelden uit je verhaal op te maken, dat je vanuit verschillende invalshoeken naar het totale plaatje hebt gekeken. Dit wil zeggen ook de voorafgaande en daaropvolgende stappen in rekening hebt gebracht. Je hebt je niet beperkt tot de huidige processtap en jouw persoonlijke belangen.

Het is lastig om kort en bondig al deze informatie mee te nemen en te delen. Je hebt een stevige basis wederzijds vertrouwen nodig, omdat je gesprekspartner moeite zal moeten doen om je inzichten te kunnen volgen en te begrijpen. Het probleem zit in de verschillen in woordkeuzes en taalgebruik, ook al spreek je dezelfde taal!

De gewenste situatie

Als je goed begrijpt hoe de situatie in elkaar zit, is het meestal eenvoudig om een oplossing te vinden die voordelig is voor iedereen!
Door naar elkaar te luisteren ontstaan spontaan nieuwe mogelijkheden om tot ene oplossing te komen.

Dialoog creëert ruimte voor nieuwe mogelijkheden;
Terwijl een discussie de opties om een oplossing te vinden, zal beperken.

We leren dat als je niet vecht voor jezelf, niet voor jezelf opkomt, niet assertief genoeg bent, dat je dan gaat verliezen. Deze stelling klopt naar mijn gevoel niet.

Zoeken naar een gezamenlijke oplossing
  • Wat is er van belang voor de verschillende betrokkenen?
  • Wat is de ideale of gewenste situatie die voordeling is voor iedereen?
  • Welke mogelijke opties hebben we op dit moment?
  • Welke van deze opties helpen ons vooruit om ons doel te bereiken?

Gebrek aan wederzijds vertrouwen?

De kans dat gesprekken uit de hand loopt en overgaan in een discussie, groeit als wederzijds vertrouwen afneemt.

Op dat moment probeert elke gesprekspartner zoveel mogelijk voordeel voor zichzelf uit de brand te slepen. Je zal compromissen moeten sluiten met de verschillende betrokken partijen.

Het is beter om het sluiten van compromissen te vermijden. In dit geval moet elk partij toegevingen doen – water bij de wijn doen – waardoor op het eind van het verhaal iedereen water drinkt.

Zo creëer je situaties waar niemand echt blij. Hoewel elke partij toch zal doen uitschijnen veel uit de brand te hebben kunnen slepen. Ze hebben dus gewonnen.

Gewenste situatie bouwen

De taart vergroten

Terwijl door echt te gaan voor een Win/Win situatie er veel meer kan ontstaan en ontwikkelen.
Vaak zijn dit opties waar vooraf niemand aan gedacht heeft omdat iedereen uitsluitend aandacht had voor de verdediging van het eigen standpunt. Je gelijk haal je nooit om de eenvoudige reden dat er “geen gelijk” te halen valt: iedereen heeft gelijk vanuit zijn of haar standpunt.

Door eerst naar elkaar te luisteren om te proberen elkaar te begrijpen, komt er een pak extra informatie boven water. Namelijk de kennis en informatie die iedere betrokken heeft vanuit zijn standpunt. Inzichten die anders zelden op tafel komen omdat van het eerste moment de situatie escaleert en dus verder verwijderd van de kern van het verhaal.

Door nieuwsgierig en zonder oordeel te durven luisteren, leer je de andere persoon op een andere manier kennen. Je krijgt begrip voor zijn persoonlijke situatie en omgekeerd. Het verruimt jouw blik waardoor er van zelf meerdere opties ontstaan.

De brug bouwen om tijd te winnen

Ja, het zal je bij de start meer tijd kosten om de connectie en ruimte om vanuit oprechte interesse te luisteren, te creëren.

Eens je de stap hebt gezet om te willen begrijpen alvorens te reageren, krijgt iedereen een ander kijk op de situatie waardoor je automatisch meer rekening houdt met de ander.

Eens de brug of verbinding gebouwd is, heb je ze enkel nog te onderhouden. De relatie kan alleen maar groeien met een minimaal “onderhoud”, zoals ik eerder al schreef “Hoe staat het met jouw bankrekeningen?

Met het bouwen van de brug, is de moeilijkste stap gezet. Je haalt dat tijdverlies ruimschoots zo weer in in elk volgend gesprek of samenwerking!

BRUG-model

De “G” in het Brug-model, staat voor gewenste situatie.

Het ‘BRUG-model’ is ontwikkeld door Saskia van Numentum om jou op weg te zetten. Het model geeft theoretische achtergrondinformatie die multi-getalenteerde bruggenbouwers nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Door je bewust te worden van wat er anders loopt, ontdek je mogelijke opties om het op een positieve manier om te buigen in jouw voordeel.

artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Lisa Koninckx, Pixabay & Numentum

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen