Welke invloed hebben je persoonlijke werkmethodes op jouw zelfvertrouwen?

Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf? Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers ontwikkelen eigen werkmethodes. Ze wijken af van de standaard werkwijze. Is je zelfvertrouwen groot genoeg om trouw te blijven aan je aparte manier van werken of durf je dit niet te tonen? Wat is het effect als je dit wel of niet zou doen?


Zelfvertrouwen in jezelf?

Wat betekent het woord: zelfvertrouwen?

De definitie in het woordenboek: het vertrouwen in de eigen kracht.


Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf?

Hoe sterk geloof jij in jezelf? In jouw kracht, je eigen kennis en kunde?

Stel dat je iets nieuws wil gaan doen, zoals bijvoorbeeld een nieuw idee of oplossing uitproberen.

Durf jij dan van de begane paden – de standaard processen – afwijken en je eigen weg volgen? Of verkies je de bekende weg en bestaande procedures?


Welke score geef jij?

Als je op een schaal van 1 tot 10 jezelf punten zou geven, welke score geef je jezelf dan?

Waar bij 1 staat voor “Ik blijf bij wat ik ken en wat bewezen is” en 10 staat voor “Ik kies altijd voor iets nieuws en onbekend. ik weet dat het kan misgaan, maar dan heb ik weer iets geleerd.”

Ik nodig je uit om hier nu even bij stil te staan. Noteer het voor jezelf (neen, je hoeft het met niemand te delen!).


Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf? Welke score geef jij jezelf?


Jouw score genoteerd? Lees dan alsjeblief verder.


Hoe waardevol vind jij je zelf ontwikkelde werkmethodes?

Vaak ontwikkelen multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers een unieke persoonlijke werkmethode om dingen waar ze minder goed in zijn, toch voor elkaar te krijgen. (10 kenmerken van beelddenkers op het werk.)

Bijvoorbeeld :
Het op orde houden van je administratie, geheugensteuntjes om dingen te onthouden, het opzetten van een systeem om mensen te informeren.

Deze “eigen ontworpen” werkmethodes zijn systemen die je helpen om de taak te volbrengen.

Dit zijn persoonlijke werkprocessen. Mogelijk zijn ze alles behalve logisch opgezet. Misschien gebruik je de software niet zoals het zou moeten. Voor noden van de proceseigenaar werkt dit systeem perfect.

Ga je van dichterbij kijken, dan merk je dat het een slimme en eenvoudige werkmethode is, die exact doet wat deze beelddenker nodig heeft:

  • Hij begrijpt de logica van wat hij doet.
  • Hij heeft oog voor relevante details in het proces.

Hoe logisch een methode ook opgebouwd is, het is mogelijk dat deze beelddenker de handleiding van een toestel of het software programma achter de toepassing absoluut niet begrijpt. Je kan het hen uitleggen en aanleren om het volgens de normale procedure te doen, maar meestal is dit proces voor hen te omslachtig.

Als een multi-getalenteerde bruggenbouwer zelf een systeem opzet voor activiteiten waar ze niet sterk in zijn, dan wil dit nog niet zeggen dat ze hierdoor deze taken graag doen! (Multi-getalenteerde bruggenbouwer klinkt dit bekend?)

Het enige doel is de taak zo snel en goed mogelijk afgehandeld krijgen zodat je meer tijd hebt voor activiteiten waar je wel energie van krijgt.


Op welke manier heeft dit een negatieve invloed op je zelfvertrouwen?

Onze Westerse maatschappij ziet voor veel uitdagingen slechts één oplossing of werkmethode. Dat krijgt ieder van ons aangeleerd vanaf het moment dat je op de schoolbanken belandt.

Anders staat in dit geval gelijk aan “niet goed”.

In praktijk zijn er in de meeste gevallen meerdere oplossingen of goede werkmethoden dan die ene die iedereen aangeleerd krijgt. De meeste beelddenkers daarentegen, zijn vaak al heel hun leven terecht gewezen omdat ze anders werken.

Bovendien zijn de oplossingen die multi-getalenteerde bruggenbouwers voor zichzelf bedenken, simpel en eenvoudig. Hierdoor zie je hen vaak twijfelen waardoor ook hun zelfvertrouwen afneemt:
“Als niemand dit op deze manier doet, dan zal dit wel niet goed genoeg zijn.”

Als je dagelijks op de werkvloer geleerde termen zoals efficiënt, effectiviteit of productiviteit hoort, dan verlies je het vertrouwen in jouw gezond boerenverstand. Dan ga je sneller twijfelen aan je zelf ontwikkelde systemen.


Welk nut hebben zelf ontwikkelde werkmethodes voor een beelddenker?

Deze methodes werken goed omdat ze simpel en logisch opgebouwd zijn (volgens je persoonlijke logica).

Ze zijn praktisch en eenvoudig omdat ze jou helpen de taken waar jij minder sterk in bent snel en goed uit te voeren.

Ze zorgen ervoor dat je iets wat je minder goed kan, van de eerste keer goed kan doen. Hierdoor krijg je meer tijd voor de activiteiten waar jij echt sterk in bent.


Wat zijn deze persoonlijke systemen niet?

Het zijn geen standaard werkmethodes die direct gebruikt kunnen worden door anderen omdat ze zelden stap voor stap of lineair zijn opgebouwd maar volgens de logica van de eigenaar.
Ze maken in de meeste gevallen geen optimaal gebruik van de nieuwste ontwikkelingen of functies van toestellen of software.

Kan dit beter? Ja!

Is dit in de meeste gevallen nodig? Neen!


Wanneer is het wel nodig om algemene procedures te maken?

Als jouw werkmethode de standaard werkmethode zal zijn voor je team of collega’s. Of als je een van je persoonlijke processen wenst te automatiseren.

Bijvoorbeeld :
Stel dat je dit proces wil doorgeven of uitbesteden aan een collega of freelancer, dan stel je beter een standaard werkproces op.


Is dit een methode die jij alleen gebruikt?

Ga dan vooral verder op deze manier. Pas je werkwijze aan aan jouw behoeften. Verbeter een proces als het nodig blijkt.

Heb vertrouwen in je gezond boerenverstand en jouw logica om een proces te verbeteren en te vereenvoudigen. Ook al gebeurt dit op een totaal andere manier dan de mensen uit je omgeving het zouden aanpakken, jouw methode heeft waarde en nut!

Ja, misschien is het goed om te leren hoe je deze manier van werken kan delen met anderen maar blijf vooral in jezelf geloven!

Geloof en vertrouw in je kennis en kunde. Ook al werk jij op een andere manier, je werk is waardevol.


Alles start bij jezelf

Als jij niet in jezelf gelooft, waarom zouden je leidinggevenden of collega’s dit dan doen?

Zelfvertrouwen is vertrouwen hebben in jezelf.
Weet dat je helemaal OK en perfect bent zoals je bent. Ook al pak je opdrachten op een andere manier aan.

Iedere mens is verschillend. Het zijn net deze verschillen die een groep of team sterker maken.


to have a creative life we must lose our fear of being wrong en vertrouwen in jezelf


In dit artikel bespreek ik de invloed van het gebruik van eigen werkmethodes op je zelfvertrouwen.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers wijken ook op andere vlakken af van de standaard; zoals bijvoorbeeld op taalgebruik, bij het oplossen van problemen en ervaring van de situatie.

Elke situatie waarin je ervaart dat je anders bent en hierdoor misbegrepen voelt, kan je zelfvertrouwen verminderen. Artikelen die op deze onderwerpen dieper ingaan:


“De impact van dit multi-talent communicator programma is veel groter dan ik verwacht had. Dit traject heeft mijn zelfvertrouwen vergroot zodat ik meer initiatief durf te nemen en mijn energieniveau is toegenomen. Doordat ik nu doelbewuster ben, kan ik veel meer bijdragen en zet de stappen die nodig zijn om dit te realiseren.
De meerwaarde van dit traject zit in het samenbrengen van alle verschillende facetten van je persoonlijkheid in één verhaal. Elk element krijgt zijn plaats in het geheel, waar andere opleidingen je de losse elementen aanreiken zonder de onderlinge verbanden zichtbaar te maken.
Het multi-talent communicator traject is perfect voor mensen met een dominantie aan de rechterkant van het breinvoorkeurenmodel die hun weg nog niet goed vinden ook al hebben ze de losse inzichten ter beschikking.
De verschillende onderdelen zijn goed uitgewerkt. De dagworkshop en Saskia’s live aanwezigheid in de online sessies zorgen voor het verschil in vergelijking met andere online opleidingen. De interactie met de andere deelnemers in de groep gaf mij de inspiratie en motivatie om er zelf mee aan de slag te gaan.”


Rikkart Van Gassen
Business Intelligence Advisor Wolters KluwerMeer weten?

De basis waarvan begeleidingstrajecten van Numentum vertrekken, is bewustwording van de onderlinge verschillen tussen mensen en de meerwaarde die je hiermee voor teams kan creëren! Het leren ombuigen van wat anderen vaak aankaarten als je handicap omdat je daar niet goed in bent, naar een uitzonderlijke kwaliteit.

Herken jij jezelf in de beschrijving van een multi-getalenteerde bruggenbouwer? Wil je weten hoe je dit ombuigt naar een positieve situatie voor een beelddenker op het werk?


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentorstart


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 8 november 2016. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk ervaring. De laatste update gebeurde op 29 mei 2019.


Bron afbeeldingen: Numentum, Lisa Koninckx & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen