Selecteer een pagina

Zien, horen en begrijpen

Waarom komt mijn verhaal in dovemansoren terecht?

Teamwerk?

Je werkt samen met collega’s aan een nieuwe opdracht of project. Jij hebt massa’s ideeën om het anders aan te pakken:

  • vernieuwend
  • anders om meer te kunnen doen met minder middelen en mensen
  • effectiever en efficiënter
  • je ziet onmiddellijk waar in het traject mogelijke problemen op gaan duiken, waar conflicten ontstaan door andere taken of projecten omdat ze op hetzelfde moment dezelfde materialen of mensen nodig hebben

In jouw hoofd lijkt het alsof je 5 stappen vooruit loopt. Voor een beelddenker of ruimtelijke visuele denker, de natuurlijkste zaak van de wereld. Ze zijn het gewoon om constant de volledige situatie te overzien. Alsof ze als een arend of helikopter van bovenuit de volledige situatie in beeld hebben. Zowel alles wat er speelt bij de eigen opdracht als de mogelijke interacties met andere taken en activiteiten in de groep of organisatie.

 

Waarom komt mijn verhaal in dovemansoren terecht? Numentum

 

Hoe krijg je het vertrouwen zonder arrogant over te komen?

Je bezit een geweldige eigenschap als je ze naar waarde weet in te zetten. Als je een duidelijke manier vindt om hierover te praten en je collega’s je begrijpen. Hoe voorkom je dat je collega’s of omgeving je als bedweter of bemoeial gaan bestempelen?

Een beelddenker kan ongeduldig en gefrustreerd geraken, wanneer je telkens opnieuw het deksel op de neus krijgt:

  • Er wordt niet geluisterd naar je voorstellen of ideeën omdat je over problemen spreekt die er (nog) niet zijn of die niet-beelddenkers nog niet zien.
  • Je collega’s begrijpen je verhaal niet omdat er voor hen te veel onzekerheden en onduidelijkheden inzitten. Jij ziet mensen tijd verliezen door oplossingen te proberen die niet werken terwijl je dit als beelddenker voorspelde. Je praat op een te chaotische, onlogische of emotionele manier waardoor rationele denkers je redenering niet kunnen volgen.

 

Respect en vertrouwen kan je niet afdwingen, dat krijg je of verdien je.

Beelddenkers en rationele denkers, gebruiken van nature totaal verschillende werkwijzen om taken of activiteiten uit te voeren of om problemen op te lossen. Als je dit niet beseft of er vanuit gaat dat iedereen altijd op dezelfde manier dient te werken, dan geeft dit spanningen en frustratie.

Zoek naar kleine onderdelen van het project waarvoor je een piloot van jouw oplossing kan opzetten. Misschien voelt het zowel voor jou als voor de omgeving, veiliger als je hier alleen aan werkt.

Werk je oplossing uit en deel dit met je collega’s of omgeving. Zorg dat je hen bij de voorstelling van het resultaat, ook inkijk geeft in hoe je dit bereikt hebt. Het is te zeggen, hoe je te werk gegaan bent.

Leg geduldig de verschillende stappen uit, ook al lijken ze voor jou zo evident. Terug doorheen het proces lopen, geeft jou houvast bij het uitleggen van het geheel. Jij zag het al van bij de start, maar had mogelijk moeite of problemen om het uitgelegd te krijgen op een rationele manier.

 

Samen werken & praten

Door samen doorheen het proces te gaan, neem je de rationele of lineaire denkers bij de hand om stap voor stap van eindpunt naar het begin te gaan. Dit is de natuurlijke weg voor beelddenkers om van de oplossing terug te vertrekken om te kijken wat nodig is om daar te komen. Ook als is dit de omgekeerde weg voor lineaire denkers, als je geduldig uitlegt wat er gebeurt, zullen ze je kunnen volgen.

Op deze manier kan het vertrouwen groeien. Hoewel je op een totaal onlogische manier te werk lijkt te gaan, ga je wel degelijk doordacht te werk. Als het wederzijds respect en vertrouwen groeit, gaan mensen de onconventionele benadering van een beelddenker sneller volgen. Onder het motto: ik snap het nu nog niet, maar ik vertrouw erop dat je ons in de goede richting vooruit gaat helpen.

 

Krachten bundelen werkt exponentieel

Op zo’n moment kan je al jouw unieke beelddenkers kwaliteiten bovenhalen om je collega’s, team of organisatie vooruit te helpen.

Visueel ruimtelijke denkers zijn kampioen in verbeteren of efficiënter maken van processen. Het ook concreet van begin tot einde stap voor stap invoeren en documenteren, is niet hun sterkste kant. Rationele denkers bezitten deze kwaliteiten in veel gevallen wel. Met andere woorden op zo’n moment kunnen de rationele denkers in de groep, jou vooruit helpen.

Samenwerken gaat het team of de organisatie vooruit stuwen aan een hoger tempo dan ieder teamlid apart. Deze samenwerking gaat oplossingen creëren die elk individu alleen nooit kan verwezenlijken.

 

De verschillen als kracht in durven zetten,
gaat enkel als teams elkaar respecteren en vertrouwen!

Samenwerken op basis van verschillen maakt teams sterker Numentum

 

 

Meer weten?

artikelen die je mogelijk interesseren:

 

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Pixabay

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen