Zijn beelddenkers verhalen vertellers?


Hun verhalen zitten vol beelden en metaforen.

Vraag je een beelddenker (of visueel-ruimtelijke denker) hoe de dag is geweest, dan krijg je een verhaal in geuren en kleuren, maar wel beschreven vanuit zijn belevingswereld:

 • van de hak op de tak springend
 • geraakt worden door iets wat andere mensen totaal ontgaat
 • heel erg emotioneel aangedaan of laaiend enthousiast.


Slechte film?

Een dag door de ogen van een beelddenker lijkt wel het scenario van een slechte film. Voor een buitenstaander lijkt het compleet onlogisch en onsamenhangend.

Dit veroorzaakt veel wrevel en onbegrip, zowel in alledaagse momenten (zoals de beschrijving van hun dag bovenstaand voorbeeld), als in werksituaties !

Zonder duidelijkheid gaan toehoorders afhaken.

De frustratie groeit snel zowel bij de beelddenker, die ervaart dat er niet naar hem geluisterd wordt, als bij de toehoorder, die het relaas hoort als een onbegrijpbaar verhaal.


Zijn beelddenkers verhalen vertellers?


Waarom vertellen beelddenkers ongestructureerde verhalen?

Chaos in hun hoofd betekent ook chaos in hun verhaal.

Nieuwsgierig luisteren kan je inzage geven in het hoofd en de belevingswereld van een beelddenker. Je zal versteld staan hoe ze niet alleen in hun verhaal maar ook in hun hoofd letterlijk van de hak op de tak springen.

Beelddenkers gebruiken alle zintuigen zodat ze een totaal beleving ervaren. Ze hebben een andere beleving van het begrip ”tijd” in vergelijking met rationele denkers.


Rationele denkers:

denken in klokkentijd waarbij alles is vastgelegd op datum en uur.


Visueel-ruimtelijke denkers:

tijd wordt ervaren als een „ruimte” waarin alles op het zelfde moment plaats vindt. Hierdoor ontstaat een soort „totaal beleving” waarin alles op hetzelfde moment gebeurt. Er is dus geen vroeger of later, voor en na.


Daarnaast, komen alle omgevingsprikkels ongefilterd binnen bij elke beelddenker. Dingen die hun aandacht trekken tijdens het vertellen. Nieuwe associaties die hun brein maakt tijdens het praten.

Al deze prikkels dienen verwerkt te worden door hun brein, ook al hebben ze niets te maken met datgene wat ze nu vertellen.

Beide factoren zorgen voor ongestructureerde verhalen en complete chaos voor de luisteraar. Besef echter dat voor de beelddenker zelf, dit een natuurlijke manier van zijn is. Het ontgaat hen volkomen dat andere mensen de logica van hun onuitgesproken gedachten niet kunnen volgen.


Orde helpen scheppen

Hoe krijg jij als luisteraar een begrijpbare structuur in zo’n verhaal?

Onbevooroordeeld luisteren en nieuwsgierige vragen stellen is de oplossing.

Je helpt een beelddenker hiermee om structuur aan te brengen in hun gedachten zodat ze hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden. Het draagt bij aan het scheppen van orde in hun hoofd en gedachten.

Jouw vragen zijn van onschatbare waarde in dit proces!


Waarom vertellen beelddenkers ongestructureerde verhalen?


5 Tips om structuur te helpen aanbrengen in verhalen:

 1. Luister om te begrijpen.
 2. Wees geduldig en neem je tijd.
 3. Stel je eigen oordeel uit zodat je niets zelf gaat invullen.
 4. Stel nieuwsgierige vragen zodat ze kunnen verduidelijken wat ze je willen vertellen.
 5. Herhaal in jouw woorden wat je hebt gehoord en begrepen.

Laat hen je corrigeren indien nodig.
Stel bijkomende vragen totdat je de juiste context en structuur van het verhaal te pakken hebt.


Ben jij een beelddenker die vaak ervaart dat anderen zich ergeren aan je ongestructureerde taal?

Nodig hen uit om de bovenstaande tips toe te passen !

Heb jij nog andere tips om op het vlak van communicatie de samenwerking tussen beeldenkers en rationele denkers te verbeteren?Laat ze hieronder gerust achter.


Start met bruggen te bouwen, is kiezen voor jezelf. Om zelfzeker elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, collega’s, klanten of leveranciers voluit kan inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Waar een betere efficiëntie en meer productiviteit, in de plaats komen van ergernis en frustratie zodat elke betrokkene bijdraagt op de manier die past bij zijn kwaliteiten.
Daar wil ik jou mee helpen.

Begin vandaag en vraag nu een gesprek aan.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel.

Saskia werkt met creatieve en innovatieve ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Mensen die met deze unieke kwaliteiten op een positieve manier een bijdrage willen leveren aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te leren kijken zodat je op een constructieve manier de brug gaat bouwen naar je collega’s, medewerkers, leidinggevende of klanten.

Door rust te creëren, vergroot het zelfvertrouwen zodat je de positieve invloeden van efficiëntere communicatie en verbindend samenwerken met je team, collega’s, klanten en leveranciers leert gebruiken om vernieuwing en verandering te kanaliseren.

Het resultaat is minder stress en frustratie door communicatie problemen op de werkvloer waardoor het onderlinge vertrouwen groeit, het werkplezier toeneemt, de productiviteit stijgt en de efficiëntie verhoogt.


Andere artikelen over multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers:

Aanvullende blog bij dit artikel van collega Maarten SmitBeelddenker en het vertellen van verhalenBron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

6 Reacties

 1. Maarten Smit

  Ja Saskia. Wij zijn verhalenvertellers. Wij kunnen verhalen vertellen als geen ander. Alleen de beeldende taal en het andere tijdsbesef maken het tot een film met vooruitblikken en flashbacks. Alleen bij ons is de film beter dan het boek (lees; het vertelde verhaal). Als wij dapper genoeg zijn om onszelf structuur en discipline op te leggen dan zijn wij in staat om het beeldverhaal in logische volgorde te zetten voordat we het vertellen. Zo heb ik geleerd te schrijven, te bloggen en te vertellen. Maar als we die tijd en die moeite nemen dan hang je aan onze lippen.

  Antwoord
 2. Christian

  Zouden beelddenkers dan ook goede filmmakers kunnen zijn?

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dat zou kunnen. Ze starten vanuit het totaal beeld, het overzicht of het geheel van een situatie.
   Je ziet echter heel veel verschillende talenten bij beelddenkers.

   Antwoord
 3. Alex Mulder

  (Ervaringsdeskundige):
  Ik heb een milde vorm van Autisme en ontdekte dat ik Beelddenker ben.
  Dat is in situaties die ruimtelijk en motorisch zijn (sensomotorisch en emotioneel) erg praktisch.
  Ikzelf heb 40 jaar succesvol in de IT gewerkt.
  Maar taal, woorden en tijd… daar zit mijn probleem.
  Het begint al als ik een Percept (een sensomotorisch beeld) ofwel situatie of proces wil verwoorden. Er is maar één Percept, maar je kunt er wel honderd woorden voor kiezen, meestal kies ik de meest letterlijke betekenis.
  Hetzelfde probleem zit in het verbeelden van de woordenstroom van een ander (dat is nodig om er betekenis aan te kunnen hechten).
  Dus tip: wil je beter communiceren met een beelddenker, geef dan duidelijk antwoord op vragen naar verduidelijking en aarzel niet om verduidelijking te vragen wanneer je het niet meer volgt.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze waardevolle persoonlijke toelichting!

   Als ik nog iets mag aanvullen aan de waardevolle tip:
   Luister naar de vraag ter verduidelijking van een beelddenker, ook al begrijp je helemaal niet waar of wat het probleem zou kunnen zitten.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen