Leergierig en eeuwige student? Wat betekent dit op de werkplek?

Nieuwsgierig om te blijven leren en ontdekken

Beelddenkers of multi talent leiders zijn eeuwige studenten.

Tot op zeer hoge leeftijd zal je merken dat ze nieuwe zaken willen onderzoeken. Hun nieuwsgierigheid drijft hen om nieuwe technologie te willen begrijpen of kennis te leren.

Hoe ouder ze worden, hoe meer kennis over verschillende onderwerpen en werkervaring ze in hun brein hebben opgeslagen. Door het combineren van al deze losse informatie onderdelen, gaat hun kennis exponentieel toenemen doorheen de jaren.

In een wereld van verandering, komen er dagelijks nieuwe zaken op ons pad. Verandering is de enige constante.

De ene medewerker houdt hier van, terwijl een andere collega zoveel mogelijk vast wil houden aan traditionele werkwijzen. Willen we als groep blijven meegaan met de veranderingen, dan wordt aanpassen een noodzaak.


Hoe is dit voordelig op de werkplek?

Wat als je die leergierige beelddenker of multi talent leider een extra taak geeft om het team bij veranderingen te helpen?

Als teamleider geef je deze collega bijvoorbeeld de opdracht geeft om de invloed van een nieuw software pakket voor het team te onderzoeken. De keuze van het pakket is gemaakt door het management, maar als teamleider wil je je team zo goed mogelijk doorheen deze verandering begeleiden.


Welke opdracht geef je je leergierig teamlid?

Maak een grondige evaluatie van de voor- en nadelen op onze interne processen.

Concreet:
Geef die nieuwsgierige collega de kans om te gaan spelen en experimenteren met nieuwe software.  Je brengt verslag uit van je bevindingen op het volgende teamoverleg.


Onderzoeksveld 

  • Wat betekent dit voor ons team?
  • Welke zaken zullen we moeten veranderen?
  • Hoe pakken we dit aan binnen ons team?
  • Wanneer moeten we als team klaar zijn om over te schakelen?

Het gaat in dit geval om de effecten voor de werking van dit concrete team.

In de meeste gevallen zal het project team die de verandering doorvoert op bedrijfsniveau geen tijd hebben om dit voor elk team apart te doen.


Presentatie

Op het eind van deze speciale opdracht vraag je hen om hun bevindingen te presenteren voor het team. Deze werkwijze geeft elk teamlid de kans om geïnformeerd en betrokken te worden bij de verandering op een laagdrempelige manier.


Numentum Leergierig en eeuwige student? uitzoeken en presenteren


Van onderzoek naar effectieve uitvoering

Als de nieuwe software een grote impact heeft op de interne processen van het team, is dit het ideale moment om een vervolg opdracht te definiëren voor de implementatie fase.

In deze fase wil je een verantwoordelijke die sterk is in het systematisch invoeren van de nieuwe manier van werken. Daarvoor heb je andere kwaliteiten nodig en beelddenkers zijn in deze fase minder sterk. Door beiden een tijdje samen te laten werken, zal de overdacht veel vlotter verlopen.


Voordelen voor het volledige team

Deze manier van werken verwacht dat een team pro-actief is bij veranderingen. Het zal extra inspanning vragen in de voorbereidende onderzoeksfase en implementatiefase om collega’s vrij te maken om hieraan te werken.

De extra inspanningen wegen niet op tegen de voordelen voor de groep:

  • Als teamleider ga je meer inzetten op de talenten van je teamleden. Wat hen meer erkenning en voldoening zal geven.
  • Aangezien de invloed op de teamprocessen wordt gepresenteerd door een collega, is de drempel voor de andere teamleden veel lager: Het zal veel makkelijker zijn om bezorgdheden te uiten of bijkomende vragen te stellen.
  • Het bevordert de samenwerking binnen de groep.
  • De volgende fases van het omschakelingsproces zullen veel vlotter verlopen.


De groep wint

Door de individuele teamleden de mogelijkheid te geven om hun talenten te gebruiken, zal het onderlinge respect en vertrouwen groeien. Dit verbindend samenwerken heeft een positieve invloed op het team. 

Multi talent leiders of beelddenkers hebben op deze manier een concrete meerwaarde voor het team. Het zijn ook profielen die sneller een nieuwe uitdaging nodig hebben naast hun dagelijkse activiteiten wil je hen blijven boeien. Op deze manier maak je op een positieve manier gebruik voor je team van hun oneindig veel interesses. De medewerker in kwestie krijgt de kans om te blijven leren.

Combi-rollen of -functies kunnen een oplossing zijn om beroep te doen op hun leergierigheid. Die extra uitdaging zal hen motiveren om hun kennis en ervaring op andere vlakken met collega’s te blijven delen.

Niet elk teamlid heeft nood aan een combi-functie of rol. Bovendien heeft elk team ook een aantal vaste medewerkers nodig om de goede werking te garanderen. De verschillende combinaties in rollen en functies, zorgen altijd voor een andere dynamiek en samenwerking in een groep.


Naar aanleiding van de blog over Combi-functies, combi-banen en combi-rollen, is dit het tweede artikel in een reeks over beelddenkers kenmerken en combi-jobs

Deel 1: snelle, creatieve en associatieve denkers

Deel 2: leergierig en oneindig veel interesses


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 6 mei 2024.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum. Met Numentum begeleidt ze beelddenkers in een werkomgeving.

Klanten krijgen inzicht in de verschillen en leren hoe ze de unieke beelddenkerskwaliteiten op een positieve manier en meerwaarde voor zichzelf en de werkgever kunnen gebruiken.

Als je geen rolmodellen of voorbeelden ziet, ontdek je nooit welke verschillende mogelijkheden er zijn om jouw unieke beelddenker talenten in te zetten op het werk.

Saskia Smet begeleiding en advies van leergierig beelddenkers op de werkplek

Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken! Beelddenken testen kan je op weg helpen. Zolang je aandacht, tijd en energie blijft stoppen in het bijwerken van je tekorten, heb je niets meer over voor het trainen van je talenten.

Als je geen rolmodellen of voorbeelden ziet, ontdek je nooit welke verschillende mogelijkheden er zijn om jouw unieke beelddenker talenten in te zetten op het werk.


Wil je weten wat leergierig zijn voor jou kan betekenen?

Stel je vraag via het contactformulier of maak een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken.





Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify

6 mei 2024

Leergierig en eeuwige student? Wat betekent dit op de werkplek?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x