Wat hebben associëren en combineren met probleem oplossen te maken?

Wat is een beelddenker?

Een beelddenker is een snelle en associatieve denker.

Voor mij is een beelddenker een creatieve en oplossingsgerichte medewerker. Geef hem een uitdaging of probleem en hij zal een praktische oplossing vinden.


Hoe werkt dit associatieve brein?

Beelddenkers hebben oneindig veel verschillende en diverse interesses, kennis en ervaring. Daarom spreek ik liever over multi talent leiders of professionals.

Alle informatie die ze verzamelen, wordt verwerkt en opgeslagen in hun brein.

Ze vinden oplossingen door verschillende stukjes informatie die ze in hun brein opsloegen te gaan combineren tot iets nieuws.


Tip: Associëren maakt je geen goede uitvoerder

Multi talent leiders zijn vernieuwers. Ze zijn sterk in het bedenken van ideeën, verbeteringen en probleem oplossen. Ze zijn minder sterk in het stap voor stap uitwerken van hun voorstellen.

Een duo vormen van een beelddenker met een procesgerichte collega, is een ijzersterke combinatie.


Sterke partners

Zo’n duo kan samen resultaten neerzetten die ze ieder apart nooit voor elkaar zullen krijgen.

De grootste uitdaging van zo’n duo is om elkaar te leren vertrouwen en ieders behoeften te kennen. Deze collega’s zijn tegenpolen die zonder het te beseffen op elkaars aversie werken zoals:

  • In gesprekken is de ene heel langdradig en ongestructureerd, terwijl zijn collega resoluut kiest voor een kort en bondige boodschap.
  • De ene collega houdt van experimenteren, de andere verkiest bewezen werkmethodes;
  • De ene geeft de grote lijnen met hier en daar een detail, de andere collega onderzoekt elk detail minutieus;

Het succes van deze samenwerking, zal sterk afhankelijk zijn van het overbruggen van de tegenstellingen.

Extra tijd uittrekken om elkaar’s kwaliteiten te leren kennen en waarderen helpt om elkaar te vertrouwen en te ontdekken wat ze van elkaar nodig hebben om de samenwerking tot een succes te maken.


Numentum tegenpolen laten samenwerken associëren


Hoe ontwikkel je het associëren en combineren?

Beelddenkers hebben een voorkeur om te leren in de praktijk en door ervaring.

  • Als ze op verschillende plaatsen komen en geconfronteerd worden met verschillende situaties, kunnen ze meer inzichten en informatie verzamelen.
  • Elk element slagen ze op in de databank die hun brein is.
  • Ze zullen deze kennis op andere plekken hergebruiken, eventueel aanpassen om werkmethodes, producten of diensten beter te maken voor ALLE betrokken partijen.

Deze profielen zijn sterk in het zien van verbanden en patroonherkenning. Hoe meer inzichten en kennis je hebt, hoe beter je hierin zal worden. Oefening baart kunst en dat geldt ook voor associatieve denkers.


Tip: Kennis exponentieel laten groeien

Als leidinggevende kan je het associatieve denken stimuleren door deze medewerkers: in contact te brengen met een andere omgeving, problemen of uitdagingen:

  • Laat hen deeltijds in een andere omgeving werken;
  • Geef hen een extra uitdaging naast de andere taken;


Sterke teams voor de toekomst

Door aandacht te hebben voor de talenten van individuele medewerkers, zorg je voor sterkere teams. Multi talent leiders of beelddenkers hebben duidelijk een plaats in teams en zijn een meerwaarde voor een organisatie.

Het zijn echter ook profielen die snel leren en nieuwe taken oppikken. Eens iets bekend is, ervaren ze dit als routine en zullen ze op zoek gaan naar een nieuw project. Als je hen geen nieuwe uitdaging kan bieden, zullen deze medewerkers snel uitgekeken zijn op hun huidige job en mogelijk vertrekken.

Combi-rollen of -functies kunnen een oplossing zijn om de ervaring en kennis van deze medewerkers in je team te behouden. Je boeit hen langer als ze kunnen associëren en combineren.

Het is onmogelijk om combi-functies of rollen te creëren voor alle medewerkers. Niet elke medewerker heeft interesse of zin in het combineren van rollen en functies.

Anderzijds, zorgen de medewerkers die wel kiezen om te combineren voor een andere dynamiek en kennisdeling in alle teams waar ze deel van uitmaken. Het is een win-win situatie voor alle betrokkenen.


Naar aanleiding van de blog over Combi-functies, combi-banen en combi-rollen, is dit het eerste artikel in een reeks over beelddenkers kenmerken en combi-jobs

Deel 1: snelle, creatieve en associatieve denkers


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 26 april 2024.


Saskia Smet coaching en advies voor beelddenkers op de werkplek

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum. Met Numentum begeleidt ze beelddenkers in een werkomgeving.


Klanten krijgen inzicht in de verschillen en leren hoe ze de unieke beelddenkerskwaliteiten op een positieve manier en meerwaarde voor zichzelf en de werkgever kunnen gebruiken.

Daarnaast is community manager van Multi Talent Leider Platform (Dit is het leer- en community platform van Numentum).

Als je geen rolmodellen of voorbeelden ziet, ontdek je nooit welke verschillende mogelijkheden er zijn om jouw unieke beelddenker talenten in te zetten op het werk.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenkers en aanverwante profielen vind je in dit overzicht.

Jouw meerwaarde zit in de extra beelddenkerskwaliteiten op de juiste manier te leren gebruiken! Beelddenken testen kan je op weg helpen. Zolang je aandacht, tijd en energie blijft stoppen in het bijwerken van je tekorten, heb je niets meer over voor het trainen van je talenten.

Als je geen rolmodellen of voorbeelden ziet, ontdek je nooit welke verschillende mogelijkheden er zijn om jouw unieke beelddenker talenten in te zetten op het werk.


Wil je ontdekken wat je associatieve brein voor jou kan betekenen?

Stel een vraag via het contactformulier of plan een afspraak om telefonisch de mogelijkheden met Saskia te bespreken. Associëren kan je leren.




Bron afbeeldingen: Numentum & Drawify

22 april 2024

Wat hebben associëren en combineren met probleem oplossen te maken?
keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x